«Μαζί μια μέρα» στον Αλιμο

«Μαζί μια μέρα» με «παραμύθια χωρίς σύνορα»
Καλοκαιρινό ταξίδι στο παραμύθι και την παιδική δημιουργία
Θεατράκι παραλίας Αλίμου, Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, ανοίξαμε πανιά και σαλπάραμε για το μαγικό κόσμο των παραμυθιών και το βασίλειο της παιδικής δημιουργίας, με μια σειρά από δραστηριότητες

(Αφηγήσεις παραμυθιών, Εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και θέατρο σκιών) μαγνητίστηκαν τα βλέμματα και η σκέψη των μικρών μας φίλων... αλλά και των μεγάλων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας, σε συνεργασία με το Θουκυδίδειο Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλίμου, οργάνωσε το Καλοκαιρινό ταξίδι στο παραμύθι και στην παιδική δημιουργία υπό τον τίτλο «Μαζί μια μέρα» με «παραμύθια χωρίς σύνορα»
Η Καλλιτεχνική οργάνωση και επιστημονική υποστήριξη ήταν του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Στις εκδηλώσεις συμμετέχε και η εθελοντική οργάνωση Ώρα για δράση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

11:00-13:00

Για παιδιά 3-6 ετών

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ» 
Αφήγηση Παραμυθιών και Εργαστήριο Μουσικοκινητικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων.
Με υλικά από τη φύση και με άχρηστα υλικά, τα παιδιά κατασκευάζουν μουσικά όργανα στοχεύοντας στην παραγωγή φυσικών ήχων και μελωδιών. Το εργαστήριο ξεκινάει με παραμύθια και τραγούδια που έχουν θεματικό άξονα την μουσική και τους ήχους.
Συντελεστές: Ελεάννα Γεροντοπούλου, Ιωάννα Παρασκελίδη

12:00- 14:00

Για παιδιά 7-12 ετών

«ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ... ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΠΗΛΟ...» 
Αφήγηση Παραμυθιών και Εργαστήριο Πηλού.
Τα λαϊκά παραμύθια τα έπλασαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν και ακόμη και σήμερα τα παραμύθια αυτά πλάθονται και ξαναπλάθονται και φτάνουν στ' αυτιά και στην ψυχή μας. Η μορφή τους αλλάζει καθώς περνούν από στόμα σε στόμα, λες κι είναι φτιαγμένα από νωπό πηλό...όμως το βασικό τους υλικό παραμένει ανέπαφο...
Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών ήταν η αφορμή και η έμπνευση για να πλάσουν τα παιδιά με πηλό πλάσματα και αντικείμενα από τις ιστορίες που άκουσαν. Τα υλικά τους θα ήταν η φαντασία και ο πηλός.
Συντελεστές: Σύλβια Βενιζελέα, Άσπα Παπαδοπούλου

15:00- 21:00

Για μικρούς και μεγάλους

«ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ»
Η εθελοντική ομάδα, που δραστηριοποιείται στο τομέα προστασίας του περιβάλλοντος διαθέσε έντυπο υλικό και ενημερώσε για τη δράση της, μέσα από το παιδικό εργαστήριο που υλοποίησε για το σκοπό αυτό.

18:15 - 19:15
Για παιδιά από 3 ετών και άνω

«ΠΕΤΡΑ, ΨΑΛΙΔΙ, ΧΑΡΤΙ ...»
Α΄ Μέρος: Αφήγηση παραμυθιών
Παραμύθια με ήρωες σοφούς ανθρώπους μικρά ζωάκια που ταξιδεύουν στην θάλασσα στον ουρανό… άραγε θα βρούμε τις δικές μας απαντήσεις στη συνέλευση των ποντικών; Tο χρυσό τριαντάφυλλο θα το μυρίσει η πριγκίπισσα. Το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού; O μπαμπουίνος θα απονείμει δικαιοσύνη;
Μία παράσταση κεντημένη με παιδικά τραγούδια και με μηνύματα για την αγάπη, την δικαιοσύνη, την φιλία ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, την φροντίδα της φύσης, την ανακύκλωση, τους στόχους και τις αξίες της ζωής.
Β΄ Μέρος: Οrigami.
Τα παιδιά με αφορμή τις ιστορίες δημιούργησαν από χαρτί ήρωες των παραμυθιών. To οριγκάμι είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού, χωρίς την χρήση κόλλας ή ψαλιδιού, για την δημιουργία διάφορων σχημάτων Μια πανάρχαια γιαπωνέζικη τεχνική που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά όσο η ιστορία του χαρτιού.
Συντελεστές: 
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, 
Μουσική: Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης

19:30-20:30

Για παιδιά από 3ετών και άνω

«ΒΕΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΞΩΘΙΕΣ» ...παράξενα πλάσματα του νερού...
Οι νεράιδες και οι ξωθιές γεύονται το γλυκό νερό, λούζονται, χτενίζονται στις βρύσες.
Οι γοργόνες και οι βεργόνες κολυμπούν στην αλμύρα.
Όλες τους όμως αγαπούν το νερό, άλλες τ' αλμυρό κι άλλες το γλυκό.
Ας αλαφροπατήσουμε λιγάκι να τις δούμε, ας ησυχάσουμε και το τραγούδι τους ν' αφουγκραστούμε !!.
Μια διαδραστική παράσταση αφήγησης για παιδιά με πολύ μουσική και τραγούδι.
Τα παιδιά συμμετέχουν, τραγουδούν, χειροκροτούν, καθορίζουν την εξέλιξη του παραμυθιού και την τύχη του ήρωα βοηθώντας τον στις δύσκολες δοκιμασίες του!!.
Συντελεστές: 
Αφήγηση: Ανθή Θάνου, 
Μουσική: Παναγιώτης Κούλελης.

21:00- 22:15

Για παιδιά από 3 ετών και άνω

«Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ» 
...μια παράσταση Θεάτρου Σκιών με δημιουργική συμμετοχή των παιδιών, σε τρία μέρη

Α΄ Μέρος: Η ιστορία της μεγάλης μας πόλη με θέατρο σκιών: Ένα πρωί, στη μεγάλη μας πόλη, οι άνθρωποι ξύπνησαν κανονικά αλλά τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο.
Η φύση αποφάσισε να εκδικηθεί. Δύο σκιοπαίχτες, ψάχνοντας στα χαλάσματα, αποφασίζουν να ξαναδώσουν ζωή γύρω τους, κατασκευάζοντας με «άχρηστα» και ανακυκλώσιμα υλικά ένα μικρό θέατρο με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη!
Β΄ Μέρος: Η παράσταση του Καραγκιόζη: Ο Καραγκιόζης με την παρέα του σκορπούν το γέλιο και τη χαρά με το έργο «Τα κολλητήρια πάνε διακοπές».
Γ΄ Μέρος: Η δική μας χαρούμενη «πόλη των σκιών»! Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια με αφορμή την παράσταση. Με τη βοήθεια των δυο σκιοπαικτών, ζωντανεύουν τη δική τους ιστορία για την «πόλη των σκιών». Μαθαίνουν πως φτιάχνεται ένα μικρό θέατρο από απλά υλικά και παίρνουν ρόλους από την παράσταση, που παρακολούθησαν.
Μέσα από ένα εμπνευσμένο σκηνικό, φτιαγμένο από παλιά υλικά, παιχνίδια, εφημερίδες, τσίγκινα κουτάκια και χαρτόνια και με τους ήχους παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, ο θεατρικός δημιουργός και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και η ηθοποιός Ιωάννα Μυλωνά στήνουν από την αρχή μια καινούρια και χαρούμενη πόλη, την «πόλη των σκιών»!
Συντελεστές: Θίασος Ηλία Καρελλά


----------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ: