«Παραμυθομέρες» 2

Για δεύτερη χρονιά οι «Παραμυθομέρες» ξεκινούν στη Νάξο και υποδέχονται τα Χριστούγεννα με παραμύθια και παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018 μικροί και μεγάλοι είναι προσκεκλημένοι σ’ ένα τριήμερο χαράς και δημιουργίας με μουσικές και αφηγήσεις παραμυθιών από την ελληνική λαϊκή παράδοση και λογοτεχνία. Τις «Παραμυθομέρες» οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την καλλιτεχνική οργάνωση και επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.


Στις Παραμυθομέρες 7,8 και 9 Δεκεμβρίου 2019 στη Νάξο θα υλοποιηθούν από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Γ. Γεννηματάς» Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σεμινάρια κατάρτισης ενηλίκων 20 ωρών, τα οποία θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Ευγενικός και η Ευη Γεροκώστα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

-19:30. Δαμαριώνας
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
«Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι»
Πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες νιφάδες; Ζει το κοριτσάκι με τα σπίρτα; Πώς γεννήθηκε ο γαλαξίας; Τι ετοιμάζουν οι καλικάντζαροι; Ένα ανθάκι γεννιέται στο χιόνι λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Παραμύθια για χειμώνες, νιφάδες, αγγελάκια και χριστουγεννιάτικα όνειρα.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα Μουσική: Εμανουήλ Παλιάκης.


Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

-12:00. Χώρα-Αίθουσα περιφερειακής ενότητας Νάξου (οδός Κοντολέοντος, Περιφερειακός Νάξου).
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ KAI ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
«Χριστουγέννα προτούγεννα»
Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για ξωτικά, νεράιδες, και άτακτα καλικαντζαράκια από την ελληνική λαϊκή παράδοση μπλεγμένα με μουσικές και παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.
Αφήγηση: Ευη Γεροκώστα, Γιώργος Ευγενικός, Ειρήνη Νικολακοπούλου Μουσική: Εμανουήλ Παλιάκης, (Τραγούδι, Κρητική Λύρα, Νέι, Μαντολίνο ), Ειρήνη Νικολακοπούλου (Βιολί, κρουστά)-19:00. Κωμιακή. 
ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ KAI ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
«Βράσε ένα αυγό, τον καλικάντζαρο να βρω»
Οι Κωλοβελόνηδες έρχονται, κλείστε τις καμινάδες! Άραγε θα τα καταφέρουν να τρυπώσουν μέσα στο σπίτι; Είναι αλήθεια ότι οι Καλικάντζαροι έφτιαξαν τους κουραμπιέδες; Βράσε ένα αυγό, το Καρκαντζέλι για να βρω κι αν το βρεις να το ταΐσεις και να το εξωπορτίσεις. Παραμύθια και ευτράπελες ιστορίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση μπλεγμένα με μουσικές και παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Μετά την παράσταση ακολουθεί εργαστήριο κατασκευής καλικαντζάρου.

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός 
Μουσική: Εμανουήλ Παλιάκης (Τραγούδι, Κρητική Λύρα, Νέι, Μαντολίνο ), Ειρήνη Νικολακοπούλου (Βιολί, κρουστά).


Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

-12:00. Κυνίδαρος. 
ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
«Ο τόπος με τα χρυσά κλαδιά»
Ένα μουσικό παραμύθι. Η ιστορία του Γιάννη αρχίζει τη στιγμή που πίνει νερό από το απαγορευμένο. Μια πόρτα κλείνει, μια καινούρια ανοίγει και το ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι που φτάνει πέρα από τα σύνορα του κόσμου, στον τόπο με τα χρυσά κλαδιά. Εκεί θα βρει την όμορφη του κόσμου κι ό,τι για κείνον σημαίνει ομορφιά!
Αφήγηση – Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου (live loop recording-βιολί-τραγούδι)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 «Λόγος-Τρόποι και μορφές Επικοινωνίας».
Πρακτικές χειρισμού του λόγου (Παραμύθι - θεατρικό κείμενο, παραστατικές παρουσιάσεις, ομιλίες, αφηγήσεις κλπ) εξοικείωση και ανάπτυξη εκφραστικών μέσων.
Βιωματικό εργαστήριο γνώσης και αυτοβελτίωσης ως προς την μετάδοση μηνυμάτων και καλής επικοινωνίας . Ποίο είναι το πλαίσιο για μια καλή επικοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η γλώσσα του σώματος; Πως χειριζόμαστε τον προφορικό λόγο για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση; Πως αξιοποιούμε την Λαϊκή προφορική Παράδοση και το Παραμύθι;
Διδασκαλία: Γιώργος Ευγενικός 
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 Ώρα έναρξης : 16:00
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 Ώρα έναρξης : 13:00

 Εργαστήριο αφήγησης: «Αφήγηση και λογοτεχνία-Πρώτη προσέγγιση»
Η αφήγηση ιστοριών από τη λογοτεχνία μπορεί τελικά να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, ως εργαλείο προώθησης της φιλαναγνωσίας, ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας, ως τρόπος ανάπτυξης της γλωσσικής δεξιότητας, ως τρόπος συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών και, κυρίως, ως τρόπος «συμφιλίωσης» της λογοτεχνίας για παιδιά και της λογοτεχνίας για ενήλικες. 
Διδασκαλία: Ευη Γεροκώστα
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 Ώρα έναρξης : 16:00
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 Ώρα έναρξης: 11:00