«Παραμυθομέρες» στη Νάξο

Οι «Παραμυθομέρες» ξεκινούν στη Νάξο από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017 και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σ’ ένα τετραήμερο χαράς και δημιουργίας με αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, κουκλοθέατρο και σεμινάριο αφηγηματικής Τέχνης.
 Τις «Παραμυθομέρες» διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την καλλιτεχνική οργάνωση και επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων του Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και την αρωγή της Blue Star Ferries.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Πέμπτη 14  έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

16:30 - 19:30, Χώρα Νάξου (Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»)
Σεμινάριο αφήγησης για ενήλικες

«ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟ»

Βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με την αφηγηματική τέχνη, την τέχνη και τεχνική της μνήμης. Με την «βοήθεια» της Μνημοσύνης, της μητέρας των 9 Μουσών, θα «συστηθούμε» με τους αρχαίους ραψωδούς, τους ρήτορες, τους φιλοσόφους, τους ερευνητές του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, της σύγχρονης εποχής και του ψηφιακού κόσμου και θα γνωρίσουμε με βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες την αφηγηματική τέχνη αλλά και τις μνημονικές τεχνικές στην αφήγηση ιστοριών. Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 2285361441

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

20:30, Δαμαριώνας (στην πλατεία της Ποτηρούς)
Παράσταση αφήγησης και μουσικοκινητικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους

«Ο ΚΑΡΙΜΠΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ» Λαϊκό παραμύθι από την Αφρική.
Ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τολμήσει να τα βάλει με τη μάγισσα που χρόνια απειλεί το χωριό του. Ένα ταξίδι αναζήτησης και θάρρους με πυξίδα μια μεγάλη αλήθεια: «Κανείς δεν είναι τυχαία κακός». Οι θεατές μέσα από το παραμύθι αυτό έρχονται σε επαφή με εικόνες της αφρικανικής ηπείρου, γνωρίζοντας παράλληλα και τη μουσική της Αφρικής.

Για τις ανάγκες της παράστασης, χρησιμοποιούνται αφρικανικά όργανα, κυρίως κρουστά, ενώ όλες οι μελωδίες και τα τραγούδια βασίζονται σε αυθεντικούς αφρικανικούς ήχους. Η παράσταση ολοκληρώνεται με ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι όπου τα παιδιά -αλλά και οι μεγάλοι- παίρνουν μέρος στη γιορτή που γίνεται προς τιμή του Καριμπού στο χωριό του, μαθαίνοντας αφρικάνικα τραγούδια και χορεύοντας στους ρυθμούς των κρουστών.
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου.
Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.


Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

11:00, Φιλώτι (Λαχαναριό)
Παράσταση αφήγησης και εργαστήριο για μικρούς

«ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ, ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΔΡΑΚΑΚΙΑ»
Παραμύθια από την λαϊκή παράδοση για την φιλία, την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων. Θα ακολουθήσει εργαστήριο με κατασκευές εμπνευσμένες από τους ήρωες των παραμυθιών.
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου, Εμμανουήλ Παλιάκης, Γιώργος Ευγενικός.
Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Μαρία Βλαχάκη.20:00, Χώρα Νάξου (Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»)
Αφηγηματική παράσταση με μουσική για μικρούς και μεγάλους

«ΑΛΑΝΤΙΝ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ»
«Ο Κωνσταντής» είναι ένα λαϊκό παραμύθι από τις Κυκλάδες, μια παραλλαγή της γνωστής ιστορίας του Αλαντίν.
Ο Κωνσταντής ξεκινάει ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση, γνωρίζει τον κόσμο, έρχεται αντιμέτωπος με δυσκολίες και εμπόδια και μαθαίνει ότι ακόμη και αν έχεις σύμμαχό σου τρεις μαγικές ευχές, τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή είναι η γνώση, η πίστη στον εαυτό σου, η αλήθεια, η αγάπη και η φιλία.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, 
Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης. 
Στίχοι τραγουδιών: Άσπα Παπαδοπούλου.Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

11:00, Αγερσανί
Παράσταση αφήγησης και εργαστήριο για μικρούς


«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΥΘΙΑΚΑ»
Μύθοι και Παραμύθια από την προφορική παράδοση, με ήρωες σοφούς ανθρώπους , μικρά ζωάκια, ποντικούς και λιονταράκια, που εξυμνούν την αξία της ζωής και της φύσης. Θα ακολουθήσει εργαστήριο με κατασκευές εμπνευσμένες από τους ήρωες των παραμυθιών.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Μαρία Βλαχάκη.20:00, Χώρα Νάξου (Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»)
Παράσταση κουκλοθεάτρου

«Ο ΣΜΑΡΑΓΔΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»
Ο Σμαραγδούλης θα μας ταξιδέψει στις χώρες των φρούτων και των λαχανικών, γαλακτοκομικών και δημητριακών. Αλίμονο, όμως! Το φοβερό και τρομερό τηγάνι ξυπνά κι είναι έτοιμο για μάχη! Ποιος απ' τους δυο τους θα νικήσει, άραγε; Θα τα καταφέρει ο μικρός μας φίλος ή θα μείνει για πάντα αιχμάλωτος στη χώρα της Μπριζόλας;
Τα παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι στις χώρες της διατροφής, αλληλεπιδρούν με τους ήρωες και τους συμβουλεύουν, γνωρίζουν βασικές αρχές διατροφής και τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα. Μετά το τέλος της παράστασης η διατροφολόγος - αφηγήτρια Σμαράγδα Αποστολάτου θα συζητήσει με τους γονείς θέματα διατροφής.
Εμψύχωση κούκλας, υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος:
Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου. 
Κείμενο, σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: 
Γιώργος Ευγενικός, Σμαράγδα Αποστολάτου. 
Κούκλες - σκηνογραφία: Αγγελική Γκόγκου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ευγενικός.

----------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ: